Дървото в интериора (2)

Дървото в интериора (2)

И нека ви разкажем още малко...за НЕГО! Защото е специално...

Относно вида и категорията дърво, което можем да използваме в домовете си бих ги разделила основно на два типа дърво:

  •       необработено или слабо обработено дърво, което е близо до визуално-естетическото звучене на естествения материал;
  •         технически обработено дърво, което е по-често срещания материал в нашия бит и ежедневие.

Няма да навлизам в подробности относно видовете обработки и начините на импрегниране, тъй като има далеч по-квалифицирани лица в тази област, по-скоро отново бих се спряла на емоционалната и визуалната страна на този така специален за мен материал. Важно е да знаем, че в днешно време освен тиково дърво, което можем да използваме в мокри помещения, разполагаме  и с влагозащитен МДФ и различни импрегнанти за масив, които ни позволяват спокойно използване на материала в бани, тоалетни и други санитарни помещения.

 

На посочения пример можем да забележим освен използването на дървото като основен материал за производство на шкафове за баня, също така и в едно друго негово много интересно направление, а именно на създаване на мебели и аксесоари от корени! Това визуално-естетическо средство би могло да бъде доста могъщ инструмент в оформлението на даден интериор, в случаите, в които не прекаляваме с него, за да не постигнем до прекалено градинско или прекалено натурално звучене на помещенията!Освен разбире се ако не търсим именно такова!

 

Инползването на корени за направа на мебели

 

Използването на корени за направа на мебели

 

И да преминем към "обикновените" изяви на ДЪРВОТО.... 

Най-често срещаните дървени материали в нашите ширини са чам, бук и дъб,  но също така не рядко използваме бреза, орех, череша, ясен, липа, топола. Чамът е най-евтин и не особено предпочитан материал от архитекти и дизайнери, но понякога можем да срещнем и доста симпатични примери:

Все по-често срещаме мебели от маслиново дърво, различни видове екзотични дървета като тик, меранти, балау и евкалипт и други. Екзотичните дървета са рядко срещани или растат далеч от Европа, което ги прави доста по-скъпи и ценни у нас. Същата е ситуацията и с паркетите, освен обичайните дъбови и букови паркети, често внасяме и паркети от тик, мербо, бамбук , ироко, кумару, сукупира, ауора, венге, палисандър, жатоба, пиланг, марасава и др.

Паркетите от екзотична дървесина са изключително устойчиви на атмосферни условия и са с невероятна красота. Разбира се по никакъв начин не бива да забравяме и пренебрегваме нищо наше и родно. Защото все пак цената има значение!

Във времената, в които живеем, нека не забравяме, че стресът е един от основните фактори за всички болести. А домашният уют и спокойствието са важни и именно дъвото е един от материалите, които могат да ни накарат да се почувстваме „вкъщи” дори и на стотици километри от дома. По тази и ред други причини, очаквайте да продължим да ви ангажираме с примери и примери на използване на този материал, да ви покажем освен конвенционалните решения, които всички знаем, редица натурални както и модерни решения на неговото прилагане! Може би не всички можем да си позволим вана от дърво, но какво ни пречи да си помечтаем за нея? 🙂

 

...следва продължение...

 

No Comments Yet.

Leave a comment