Кристина и Барселона…или хиляди причини да посетите Барселона! (ЧАСТ 1)

Кристина и Барселона…или хиляди причини да посетите Барселона! (ЧАСТ 1)

И нека започнем скучно 🙂

Барселона... Измина повече от месец от първото ми (надявам се не последно) посещение в Барселона! Едва ли има човек, който посети този всепоглъщащ град да не усети магията именно на един човек, допринесъл за цялостния облик на това толкова различо място, а именно Антонио Гауди. Защото без размаха на гениалния архитект, каталунската столица със сигурност не би излъчвала усещането за една детска приказка, сякаш връщане в детството, макар и по един малко по-демоничен нов начин.

20140725_12195320140725_121947

До ден днешен прозира усилието на много хора да "последват" течението на този емблематичен човек. Теоретично неговият стил се описва като смесица от неоготика и ар нуво, носи и белези на сюреализма и кубизма. Като водеща при него се посочва испанската разновидност на ар нуво, наричана Каталонски модернизъм, но уви нищо не може да опише усещането от това да застанеш пред "Саграда фамилия" или да се разходиш в парка "Гюел".

Малко известен факт за Гауди е, че на 7 юни 1926 г. той е блъснат от трамвай. По история на архитектурата сме учили, че това се е случило докато е съзерцава последното си творение катедралата „Светото семейство“ (Sagrada Familia). Дали е вярно или не няма как да знем, но е всеизвестно, че никой файтонджия не искал да го вземе и да го откара в болница, тъй като нямал възможност да си плати. Впоследствие е откаран в болница за бедни. След 10 дни той умира без да успее да завърши катедралата.

20140726_123510 20140726_110118

От всеизвестните творения на Гауди успяхме да посетим "Сграда фамилия", паркът "Гюел" заедно с Къщата-музей на Антони Гауди, където успяхме да се докоснем и до вещите и мебелите на тази неподражаема личност. Ще си позволя да дам още малко подробности относно тази негова най-известна сграда:

Гауди поема работата по строежа на катедралата "Сграда фамилия" през 1883 г. от архитекта Франсиско де Паула дел Вийяр. Според плана на Гауди трябвало да има петкорабна базилика, обградена от 18 кули, високи по 107 м. Архитектът прекарва по-голямата част от времето си в своята работилница в катедралата, като се труди над изящните фигури до най-малкия детайл.

В момента сградата има 4 кули. Друг интересен за мен факт беше, че Гауди разпродава цялото си имущество през последните години от живота си, за да може да финансира и сам своето творение. Вероятно и това е била причината да намери смъртта си в болница за бедни.

Надявам се не съм ви отегчила, но е трудно човек да пропусне подробности именно около тази катедрала, когато говори, мисли и чувства  Барселона. Очевидно е, че трудно успях да се снимам пред катедралата, както и невъзможността да пристъпите до нея без да сте заобиколени отмногобройните туристи пристигащи от цял свят.

Други две впечатляващи сгради на Гауди, които успяхме да посетим, бяха "Каса Мила" и "Каса Батло". За съжаление "Каса Мила" беше изцяло обхваната от ремонтни дейноти, но Каса Батийо беше изцяло отворена и достъпна за посетители, дори и вечерта, когато пристигнахме до нея. И двете творения са разположени на "Пазаж де Гарсия", който е един от основните булеварди в града, където човек може да намери фирмени магазини на повечето марки и вериги, предлагани в Европа. Разбира се пазаруването е друг тип туризъм и не е най-предпочитаната дейност от един архитект попаднал в Барселона за 4 дни.

20140726_222417 20140726_222457

И нека продължа да разказвам...преди окончателно да съм се отчаяла пред нестихващия талант на някои архитекти, които дори не бих посмяла да нарека свои колеги. Защото именно архитектурата, която излъчва страхопочитание е тази, която ни напомня колко "малки" сме и какви са постиженията ни! И преди да изпадна в повече подробности за Кристина и Барселона, нека поговорим малко за емоциите и усещането от града!

Докато просто си вървите.... разхождате и съзерцавате! Никога не правете грешката да се "возите", а още повече да наемете кола! И макар да се очаква от мен да анализирам и коментирам града от архитектурна гледна точка, емоционалната страна успя да вземе превес и всичко, което трябваше да "видя" с очите се трансформира в емосции от този "неподражаем" град!

 

20140727_132541

...следва продължение....

 

 

1 Response

  1. И аз с най-голямо удоволствие бих посетил Барселона!

Leave a comment